top of page
  • Obrázek autoraRadek Mohelník

Projekt Překračujeme hranice - Společně nejen za stolem se hlásí o slovo



S potěšením oznamujeme, že se našemu oddílu stolního tenisu podařilo zapojit do velice zajímavého projektu s názvem Společně nejen za stolem. Tento projekt je součástí programu Evropské unie a Evropského fondu pro regionální rozvoj, který se nazývá Překračujeme hranice/Przekracamy granice 2014 - 2020. Jak už z názvu vypovídá, jedná se o projekt, který budeme společně realizovat s Polskou protistranou. Našim partnerským klubem, bez kterého by nebylo možno tento projekt zrealizovat, se stal polský sportovní klub Borucin (Klub sportowy "Naprzód" Borucin).


O co tedy vlastně v projektu půjde? Hlavním iniciátorem je Evropská unie, která se dlouhodobě snaží o zvýšení intenzity spolupráce institucí a komunit v příhraničním regionu. Klubům jsou tak poskytovány dotace v rámci programu, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj, které je možné využít pro realizaci a splnění hlavní myšlenky tohoto programu. My jsme této příležitosti využili a vytvořili projekt, který jsme pojmenovali Společně nejen za stolem (v polské verzi Razem nie tylko przy stole).


Hlavním cílem toho to projektu je zintenzivnění a prohloubení naší dlouhodobé spolupráce mezi oběma partnerskými kluby. Aktivity projektu mají posloužit ke vzájemné inspiraci tréninkových metod a zvýšit motivaci hráčů ke zlepšení úrovně své hry. Mimo to, si od projektu slibujeme, i díky společnému pochodu, soustředění či turnajů, vzájemné obohacení se a poznání kulturních odlišností partnerů na obou stranách hranice. Hlavní orientace přitom bude na mládež, kterou tímto chceme motivovat ke sportování a zdravému životnímu stylu.


Projekt má také dlouhodobé cíle. Jeho realizace by měla pomoci zlepšit motivaci ke tréninku nejen dospělým členům obou partnerských klubů. Dále by se měly oba oddíly vzájemně naučit efektivně pracovat s mládeží tak, aby se snížil věkový průměr aktivních členů obou týmů a v neposlední řadě jde především o zpopularizování stolního tenisu a o získání nových členů zejména z řad mládeže.


Projekt se skládá z několika klíčových aktivit a fází. První fází našeho společného projektu bylo úvodní poznání se při přátelském utkání, které se uskutečnilo v únoru letošního roku. Více si o tomto zápase můžete přečíst ZDE.


Druhá část projektu se zaměří na ještě lepší poznání se nejen základen obou oddílů, ale také jejich rodinných příslušníků. Toho bychom chtěli docílit společným pochodem z Borucina do Darkovic. V rámci pochodu navštívíme několik příhraničních obcí a naučných stezek, které nám pomohou lépe poznat zdejší příhraniční oblast. Po skončení pochodu budou následovat společné aktivity v areálu přírodního koupaliště v Darkovicích a to nejen pro děti, ale také dospělé. Hlavním odpoledním programem bude turnaj v ringu.


Třetí fází projektu bude společné soustředění, které se uskuteční v září v Hlučíně a jeho okolí. Cílem bude zlepšit především pingpongové dovednosti obou členských základen, a to za pomocí zkušeností špičkových trenérů pod vedením bývalého reprezentačního hráče Marka Kláska. Dále budeme pokračovat v utužování přátelských vztahů pomocí mimo stolně-tenisových aktivit v přilehlých hlučínských sportovištích.


Poslední fází bude série přátelských utkání, které se budou konat pravidelně ve čtvrtročních intervalech a to jak jak naší půdě, tak i na půdě našeho polského partnera.








101 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Výsledky 1. OBTM 2022/2023

První okresní bodovací turnaj mládeže nové sezóny přinesl oproti minulé sezóně zvýšenou účast. Turnaje se zúčastnilo 38 dětí ze 7 oddílů. Hráči byli rozdělení do 6 divizí. Vítězkou divize A se stala H

bottom of page